Palatul Topkapi a fost construit de către sultanul Mehmet al II-lea, care, după cucerirea Constantinopolului, și-a dorit o reședință care să se ridice la nivelul Imperiului Otoman. Palatul Topkapi este o compoziție arhitecturală vastă, reunind mai multe clădiri, curți, pavilioane și grădini. Alături de Hagia Sofia, Palatul Topkapi se situează în topul celor mai vizitate obiective turistice ale orașului Istanbul. De pe terasele acestuia se poate admira Marea Marmara, Cornul de Aur, Bosforul și Insulele Principilor. Domeniul este atât de vast încât era comparat adesea cu un oraș. De altfel, în perioada sa de glorie era locuit de circa 4000 de persoane, printre care concubinele sultanului, medici, slujnice și eunuci.
Lucrările de construcție au început în anul 1459, fiind finalizate 1465, primind numele de Topkapi, ce s-ar traduce ca Poarta cu Tunuri, deoarece intrarea în palat se făcea printr-o poartă străjuită de două mari tunuri, asemănătoare cu tunurile folosite de otomani în timpul asediului Constantinopolului. Mărețul palat a fost amplasat pe locul acropolei din Constantinopol, locul în care se desfășurau cele mai interesante evenimente, întruniri și spectacole. Construcția inițială a fost în permanență reconsolidată și modificată, cele mai multe îmbunătățiri fiindu-i aduse în timpul domniei lui Suleyman Magnificul. În anul 1574, palatul a fost serios avariat în urma unui incendiu, sultanul Selim al II-lea, fiind acela care l-a însărcinat pe arhitectul Mimar Sinan cu renovarea construcției. În anul 1856, reședința imperială s-a mutat la Palatul Dolmabahce, iar Palatul Topkapi și-a pierdut din importanță politică și din grandoare, aici funcționând doar trezoreria statului și biblioteca imperială. Începând cu anul 1924 acesta este muzeu, iar din anul 1985 face parte din Patrimoniul Mondial Unesco, familiarizând astfel turiștii cu o parte din Istoria Imperiului Otoman, dar și cu frumusețea unei construcții care a fost reședința atâtor sultani.
Ansamblul arhitectonic este format din patru curți. În prima curte veți putea admira numeroase fântâni, fiind cunoscut faptul că aici se desfășura, de regulă, execuțiile. Această curte găzduia și grajdurile imperiale, în care era adăpostiți peste 1000 de cai, și Hagia Irene, o fostă biserică bizantină, devenită apoi depozit de arme. A doua curte includea Sala Divanului, bucătăriile, locuințele utilizate de către personalul administrativ, Turnul Justiției și Poarta Fericirii. În Sala Divanului se organizau cele mai importante întruniri, se primeau reprezentanții străini și aveau loc ceremoniile. În cadrul celei de-a treia curții se aflau clădiri destinate sultanului, precum Sala de Audiențe, Clădirea Tezaurului Imperial, Haremul, cea mai importantă clădire era Încăperea Privată sau Încăperea Relicvelor Sacre, aici fiind adăpostite o parte din relicvele lumii musulmane, printre care: mâna dreaptă a profetului Yahya, toiagul profetului Moise, diferite relicve asociate profetului Mahomed și sabia profetului David. În această curte se afla și biblioteca sultanului, ce conținea peste 1000 de manuscrise. A patra curte cuprindea o serie de clădiri, ce se bucurau de priveliști spre Bosfor, aici aflându-se sala circumciziei, o cameră a medicilor, Moscheea Sofa și diferite chioșcuri și pavilioane.
Cea mai mare parte a turiștilor consideră că cea mai interesantă parte a palatului o reprezintă Haremul. Aici, a fost filmat celebrul serial turcesc Suleyman Magnificul, un serial ce s-a bucurat de un real succes. Trebuie să știți din star că pentru a vizita haremul trebuie să achitați o taxă separată, dar, după ce îl veți vizita, veți vedea că merită din plin. Vizitarea acestuia vă va introduce în atmosfera pur orientală, din timpul sultanilor, o perioadă interesantă și plină de farmec, dar dominată de reguli stricte și tradiții puternic înrădăcinate. În zona Haremului accesul bărbaților era strict interzis, excepție făcând doar eunucii, care asigurau paza haremului. Unii sultani au avut și peste 800 de concubine, acestea fiind fie sclave ale sultanului, fie femei obținute în urma războaielor, care odată ajunse în Harem erau foarte bine educate și instruite astfel încât să se ridice la nivelul sultanului. Una dintre atracțiile principale ale palatului este Tezaurul, ce cuprinde o multitudine de pietre prețioase, pumnale împodobite cu rubine și impresionantul diamant Kasikci, care are 86 de karate și este bătut în 49 de briliante. Veți putea admira peste 2500 de piese vestimentare ce au aparținut diferiților sultani, dar și Sabia lui Moise, Sabia lui David și Sabia lui Ștefan cel Mare, armuri, porțelanuri, covoare, manuscrise islamice și altele .