Marele Bazar din Istanbul - unul dintre cele mai vizitate locuri din lume

          Oraşul Istanbul se mândrește cu una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume. Aceasta se întinde pe o suprafață de 61 de străzi, iar în interiorul său funcționează peste 3.000 de magazine. Ați putea crede că sporirea numărului mall-urilor din Turcia a dus la știrbirea popularității Marelui Bazar, însă acest lucru nu s-a întâmplat, bazarul având anual peste 90 de milioane de vizitatori, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic al Turciei. Astfel încât, dacă vizitați Istanbulul, ar fi păcat să nu petreceți câteva ore și în imensa piață acoperită. Ca indicații de orientare, menționăm că Marele Bazar este situat între districtul Fatih și Zidul Constantinopolului

        Marele Bazar are o istorie seculară, fiind construit imediat după cucerirea Constantinopolului de către otomani, mai precis, în iarna anului 1455. Imensa construcție a fost realizată din cărămidă și lemn, fiind ornamentată cu arcade mari boltite, iar interiorul era decorat cu simboluri musulmane. Inițial, era numit Cevahir Bedesten sau Bedesten de Gems, aici fiind comercializate exclusiv produse textile. După câțiva ani, locul devenind neîncăpător, sultanul Mehmet al II-lea a ordonat construirea unui al doilea mare spațiu comercial numit Sandal Bedesten, aici urmând a se desfășura comerțul produselor textile, în timp ce, în vechea clădire urmau să se comercializeze obiecte de lux. Inițial cele două clădiri nu aveau nimic în comun, însă cu timpul comercianții au construit alte magazine între cele două piețe din orașul Istanbul. Magazinele s-au înmulțit continuu, Marele Bazar atingând forma actuală undeva la începutul secolului al XVII-lea. Până la jumătatea secolului al XIX-lea Marele Bazar era cel mai important centru comercial în ceea ce privește varietatea mărfurilor, abundența și calitatea produselor comercializate. Acest aspect nu s-a schimbat prea mult, locul fiind vizitat în medie de 250.000 – 400.000 de oameni pe zi. Aici se vând tot felul de produse, de la mobilier, covoare, ceramică, obiecte de artizanat la haine, bijuterii preţioase, gablonțuri, pantofi, cărți, dulciuri, condimente, ceaiuri și multe altele. Standurile sunt grupate, de regulă, în funcție de produsele comercializate. Vă recomadăm să vizitați bazarul în prima parte a zilei, când este mai puțin aglomerat, astfel veți putea să-l descoperiți în detaliu. După o sesiune de shopping vă puteți relaxa la una dintre cafenele amplasate aici, pentru a savura o cafea turcească autentică.

 Istanbul Istanbul poza

       Marele Bazar a trecut de-a lungul timpului prin 11 incendii și 2 cutremure de magnitudini mai mari, însă acestea nu au reușit să-i provoace decât daune minore. Deși aici sunt comercializate și bunuri de valoare, trebuie precizat că furturile sunt extrem de rar întâlnite. Cel mai memorabil furt a avut loc în anul 1591, când au dispărut 30.000 de monede de aur. Fapta nu a rămas nepedepsită, bazarul fiind închis pentru 14 zile, timp în care sute de persoane au fost interogate. În cele din urmă, făptașul, un vânzător de mosc de origine persană, a fost executat. În prezent, Marele Bazar este precum oraș în oraș, dispunând de o secție de poliție proprie, un centru medical, unul poștal și un punct de informare turistică.

 Istanbul Istanbul poza

 

 

Sejur în Istanbul în luna mai: condiții meteo, evenimente și obiective turistice

Luna mai este o perioadă prielnică pentru a vizita orașul Istanbul, deoarece în această lună temperaturile maxime pot ajunge până la 23 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă se situează în jurul valorii de 17 grade Celsius.

Citeste mai mult.

Istanbul: Petreceți Paștele în capitala Bizanțului

 Anul acesta puteți alege să petreceți Sărbătorile Pascale într-un mod inedit, vizitând fosta capitală a Bizanțului. Vă puteți începe sejurul printr-un tur pietonal al zonei vechi a Istanbulului, pe durata căruia să vizitați Marele Bazar, Laleli-Beyiazit, Drumul Ienicerilor, Hipodromul, Hagia Sofia, Sultanahmet și Cisternele Romane.

Citeste mai mult.

Istanbul: Alegeți să petreceți noaptea dintre ani în orașul de pe malul Bosforului

 Sărbătorirea Anului Nou în Turcia diferă destul de mult față de ceea ce se întâmplă în restul țărilor din Europa. Mulți turci nici măcar nu sărbătoresc această zi, deoarece de multe ori este confundată cu Sărbătoarea Nașterii Domnului, pe care turcii, fiind musulmani, nu au de ce să o sărbătorească.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de o experiență memorabilă în cadrul acvariului din Istanbul

Într-una din zilele în care doriți să vă relaxați, dar, în același timp, să și descoperiți lucruri noi, vă recomandăm să vizitați acvariul din Istanbul, veți avea parte de o experiență interesantă și memorabilă. În Istanbul veți descoperi cel mai nou și cel mai mare acvariu de pe teritoriul Turciei, acesta fiind, în același timp, clasat în topul celor mai apreciate acvarii din întreaga lume, lucru ce se datorează volumului său, varietății de specii de viețuitoare subacvatice, dar și oportunităților pe care le oferă turiștilor.

Citeste mai mult.

Palatul Dolmabache din Istanbul - simbolul măreției Imperiului Otoman

Sultanul Abdul-Medjid I a decis în 1855 mutarea reședinței sale din Palatul Topkapi în Palatul Dolmabache. Palatul se întinde pe o suprafață de 15000 de metri pătrați și numără 285 de încăperi, 44 de saloane,  58 de băi, 4 băi turcești, la care se adaugă holurile și anexele. Palatul prezintă un stil deosebit de complex, opulența orientală combinându-se cu rafinamentul occidental. De altfel, palatul poate fi ușor confundat cu o reședință imperială austriacă sau franceză.

Citeste mai mult.

Palatul Topkapi - un simbol al măreției Imperiului Otoman și a orașului Istanbul

Palatul Topkapi a fost construit de către sultanul Mehmet al II-lea, care, după cucerirea Constantinopolului, și-a dorit o reședință care să se ridice la nivelul Imperiului Otoman. Palatul Topkapi este o compoziție arhitecturală vastă, reunind mai multe clădiri, curți, pavilioane și grădini.

Citeste mai mult.