Oraşul Istanbul se mândrește cu una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume. Aceasta se întinde pe o suprafață de 61 de străzi, iar în interiorul său funcționează peste 3.000 de magazine. Ați putea crede că sporirea numărului mall-urilor din Turcia a dus la știrbirea popularității Marelui Bazar, însă acest lucru nu s-a întâmplat, bazarul având anual peste 90 de milioane de vizitatori, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic al Turciei. Astfel încât, dacă vizitați Istanbulul, ar fi păcat să nu petreceți câteva ore și în imensa piață acoperită. Ca indicații de orientare, menționăm că Marele Bazar este situat între districtul Fatih și Zidul Constantinopolului.
Marele Bazar are o istorie seculară, fiind construit imediat după cucerirea Constantinopolului de către otomani, mai precis, în iarna anului 1455. Imensa construcție a fost realizată din cărămidă și lemn, fiind ornamentată cu arcade mari boltite, iar interiorul era decorat cu simboluri musulmane. Inițial, era numit Cevahir Bedesten sau Bedesten de Gems, aici fiind comercializate exclusiv produse textile. După câțiva ani, locul devenind neîncăpător, sultanul Mehmet al II-lea a ordonat construirea unui al doilea mare spațiu comercial numit Sandal Bedesten, aici urmând a se desfășura comerțul produselor textile, în timp ce, în vechea clădire urmau să se comercializeze obiecte de lux. Inițial cele două clădiri nu aveau nimic în comun, însă cu timpul comercianții au construit alte magazine între cele două piețe din orașul Istanbul. Magazinele s-au înmulțit continuu, Marele Bazar atingând forma actuală undeva la începutul secolului al XVII-lea. Până la jumătatea secolului al XIX-lea Marele Bazar era cel mai important centru comercial în ceea ce privește varietatea mărfurilor, abundența și calitatea produselor comercializate. Acest aspect nu s-a schimbat prea mult, locul fiind vizitat în medie de 250.000 – 400.000 de oameni pe zi. Aici se vând tot felul de produse, de la mobilier, covoare, ceramică, obiecte de artizanat la haine, bijuterii preţioase, gablonțuri, pantofi, cărți, dulciuri, condimente, ceaiuri și multe altele. Standurile sunt grupate, de regulă, în funcție de produsele comercializate. Vă recomadăm să vizitați bazarul în prima parte a zilei, când este mai puțin aglomerat, astfel veți putea să-l descoperiți în detaliu. După o sesiune de shopping vă puteți relaxa la una dintre cafenele amplasate aici, pentru a savura o cafea turcească autentică.
Marele Bazar a trecut de-a lungul timpului prin 11 incendii și 2 cutremure de magnitudini mai mari, însă acestea nu au reușit să-i provoace decât daune minore. Deși aici sunt comercializate și bunuri de valoare, trebuie precizat că furturile sunt extrem de rar întâlnite. Cel mai memorabil furt a avut loc în anul 1591, când au dispărut 30.000 de monede de aur. Fapta nu a rămas nepedepsită, bazarul fiind închis pentru 14 zile, timp în care sute de persoane au fost interogate. În cele din urmă, făptașul, un vânzător de mosc de origine persană, a fost executat. În prezent, Marele Bazar este precum oraș în oraș, dispunând de o secție de poliție proprie, un centru medical, unul poștal și un punct de informare turistică.