Cei mai mulți turiști care aleg să petreacă un sejur în Turcia sunt atrași de plajele sale și de serviciile all-inclusive oferite de către unitățile hoteliere de aici. Însă Turcia nu se rezumă doar la atât, țara care se întinde pe două continente este încărcată de istorie, de tradiție și de cultură, ingrediente care fac ca această destinație să fie extrem de apreciată de către turiștii din întreaga lume, situându-se pe locul șapte în topul celor mai vizitate țări din lume. 13 situri arheologice, din totalul celor 150 de situri de pe cuprinsul Turciei sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre acestea aflându-se templele Göbekli Tepe din Anatolia, orașul antic Efes și altele. Tot pe cuprinsul Turciei, în Çatalhöyük, au fost descoperite unele dintre cele mai vechi așezări umane, locuitorii acesteia aveau cunoștințe avansate de agricultură. În Turcia sunt situate 2 dintre cele 7 minuni ale lumii antice, anume: Templul Zeiței Artemis din Efes și Mausoleul din Halicarnas. Turcii au fost aceia care au adus pe continentul european lalele, în secolele XVII-XVIII, această plantă creând o adevărată isterie în rândul europenilor. Plantele erau atât de apreciate, încât anumiți bulbi de lalele ajungeau să coste cât o locuință în Amsterdam. De altfel, în Istanbul, în luna aprilie, are loc Festivalul Lalelelor. Pentru întreaga lună metropola se transformă în raiul lalelelor. Tot în Turcia își au originea și celebrele jeleuri, este vorba de lokum, rahatul turcesc. De asemenea, turcii au fost cei care au răspândit în Europa cireșele, acestea fiind aduse în anul 69 î.Hr. din Giresun la Roma. Cafeaua a fost introdusă în Europa în secolul al XVI-lea, în timpul raidurilor otomane din Europa Centrală și de Răsărit.
Pasionații de istorie antică și nu numai vor putea vizita situl Troia, din Asia Minor. O zonă care atrage numeroși turiști din întreaga lume este Cappadocia. Atracția principală a Cappadociei este reprezentată de Parcul Național Göreme, care din anul 1985 este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cei mai mulți turiști care aleg să viziteze Cappadocia o fac pentru a se plimba cu balonul cu aur cald, putând astfel admira catacombele săpate în stâncă de la înălțime. O altă atracție a Turciei este reprezentată de terasele de calcar de la Pammukale. Locul atrage anual peste două milioane de turiști din întreaga lume. Terasele de calcar au fost modelate, în urma mișcărilor tectonice, apa de pe terasele superioare s-a revărsat și a format alte piscine naturale. O legendă spune că aici se îmbăia și regina Cleopatra, apa ajutând-o să-și mențină frumusețea. O vacanță în Turcia nu poate să nu includă și vizitarea Marelui Bazar din Istanbul. Acest loc are o istorie ce se întinde pe mai multe secole, fiind construit în anul 1455, din ordinul sultanului Mahomed al II-lea. Marele Bazar este una dintre cele mai vechi și cele mai întinse piețe acoperite din lume. Acesta se întinde de-a lungul a zeci de străzi și include mii de magazine, în care sunt comercializate tot felul de produse, precum: ceaiuri, mirodenii, dulciuri, aur, produse de îmbrăcăminte și altele.
Turcia se bucură de numeroase plaje superbe, doar litoralul Mării Negre fiind echivalent cu distanța dintre Paris și Berlin, care măsoară 1650 de kilometri. Turcii sunt persoane extrem de ospitaliere, în Turcia existând un concept numit Tandrɪ misafiri- musafirul, oaspetele Domnului, tradiția turcă spunând că un oaspete este trimis de Dumnezeu și trebuie găzduit cel puțin 3 zile. Un alt motiv pentru care Turcia este o destinație de vacanță atât de apreciată este bucătăria turcească, din care și noi am preluat o serie de preparate, printre care sarmalele, pilaful, musacaua, orezul cu lapte etc. Bucătăria turcească diferă în funcție de zonă. De pildă, sudul Turciei se mândrește cu cel mai bun kebap și cele mai delicioase baclavale, în timp ce în zonele de coastă predomină preparatele pe bază de pește. Ajunși în Turcia nu veți putea rata vânzătorii de înghețată, care pe lângă desertul dulce și răcoros vă vor oferi și un mini-spectacol de acrobații. Îi veți recunoaște imediat, deoarece poartă costume tradiționale turcești de culoare roșie.